petek, 9. november 2007

Me, Myself and I

Kok je blo zabavno tele slikce delat :)




Vam še na hitrco razložim, kako se to nardi, ker za take fotke ne rabite met dobrega fotoaparata :) Nujno pa rabite stativ ali pa aparat postavit na neko podlago, da se med posnetki ne premakne, in nek naprednejši računalniški program za obdelavo rastrske grafike (slik po domače) :) Sam uporabljam Photoshop, verjetno pa bi se to dalo tud s kakšnim Corelovim Paint Shopom ;) Microsoftov Paint oz. Slikar definitivno ne pride v poštev ;)

Izberite sceno, kompozicijo ter pritisnite poskusni posnetek da preverite svetlobo, odprtost zaslonke, čas zaklopa, itd. :) Po domače povedano, kako slikca izpade na ekrančku vašega fotoaparata, v smislu svetlosti :) Zelo priporočljivo je, da na kameri izberete opcijo Manual, kar pomeni, da lahko sami določate odprtost zaslonke, čas zaklopa, ISO vrednost, itd. :) Namreč obstaja nevarnost, da se bosta dva posnetka, posneta v Auto načinu, razlikovala v nastavitvah in bo potem en posnetek temnejši od drugega, kar vam bo zelo močno otežilo delo v programu za obdelovanje :) Na žalost pa večina kompaktnih fotoaparatov ročnih nastavitev ne omogoča :( Načeloma za naprednejšega uporabnika grafičnih programov ne bi smel bit problem v programu to razliko odpravit, začetnikom pa bo to delalo preglavice :) Še vseeno pa to ni razlog da bi obupali nad izdelovanjem takih fotografij ;)

Ko ste z nastavitvami zadovoljni, nastavite timer oz. zakasnitev fotografiranja :) Delo si boste zelo olajšali, če boste na sliki ustvarli čim manj senc nasploh ali pa čim manj senc, ki segajo v območje drugega sebe v drugem posnetku :) Na mojih fotkah lahko vidite, da levi jaz meče senco zadaj za desnim in v takem primeru sicer ni problema, ampak boste mel potem v Photoshopu velik več dela :) No, potem pritisnete na gumb, se postavite in počakate da škljocne :) Če fotoaparata nimate 100% pritrjenega da se ne premika, lahko posnetek potem še pregledate in potem posnamete drugega, drugače pa vam priporočam, da na koncu pogledate oba posnetka skupaj za vsak slučaj, da se med pregledovanjem prvega kamera ne premakne :) No, potem posnamete še drugi posnetek po istem kopitu kot prvega in "voila" osnovne sestavine za tako fotografijo imate :)

Potem pa je treba ti dve sliki uvozit v programe za obdelavo fotografij :) Ker uporabljam Photoshop bom povedu, kako to jaz napravim v tem programu :) Najprej odprem obe fotografiji, in eno prenesem na drugo :) Poskrbim, da je spodnja plast (layer) tista slika, ki meče senco na drugo osebo, oz. za njo :) Nato pa z uporabu Erazer Toola (radirke) izbrišem tisti del slike na zgornji plasti, kjer se nahaja drugi subjekt in ga tako odkrijem :) Vse ostalo pa je odvisno od vašega smisla za obdelavo :) Meni je delo malo olajšano, ker uporabljam Wacomovo grafično tablico :) Za mehke prehode ene slike v drugo pa poskrbim z različnimi velikostmi in intenziteto radirke :)

Vem da si iz mojega opisa dela v Photoshopu laiki težko kaj pomagate ampak v večje detajle se ne mislim spuščat :) Mogoče bom kdaj objavil tutorial ;)

Pa vem, da na fotkah narobe gledam sam so te fotke čist za štos ble narjene in obljubim, da se bom naslednič bolj potrudu ;)

4 komentarji:

Kristijan Žontar pravi ...

vse se lohk zmenmo :)

Satya pravi ...

hudo, hudo, hudo :)

Žiga J, pravi ...

Kje sem že vidu tega, ko sedi na levi....Mi je ful znan,pa se ne morm spomnt. Hehe,ta na desni je pa podoben Viliju Resniku! :D
Ja,dobra slika tista v ozadju. Ta bo iz abstraktnega postmodernega impresionizma a ne,če se ne motim? A je to narisu Helgo Van Hürdegurninüng al je bil Zun Wang Čungalung?

Kristijan Žontar pravi ...

Tist na levi je od Davida Hasselhoffa daljni sorodnik Kristijan Hasselhoff, na desni si pa zadel.. on je pa boter Vilija Resnika po imenu Darko Sulejman :)

In tud za sliko zadi si skor zadel... sta jo naslikala oba omenjena slikarja s pomočjo Urugvajskega slikarskega mojstra Cho Picha :) Je pa iz zgodnjega abstraktnega postmodernega impresionizma ja :)